A Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület országos érdekképviseleti, érdekvédelmi és kulturális társadalmi szervezetként működik.

A szervezet kiemelt működési céljai közé tartozik a magyarországi roma kultúra népszerűsítése, a hátrányos helyzetű roma emberek segítése, roma tehetségek felkutatása és támogatása, a roma hagyományőrzés elősegítése illetve segítségnyújtás az oktatásban hátrányt szenvedett roma fiataloknak, a magyarországi romák társadalmi és munkaerő-piaci integrációjának elősegítése.

Az Egyesület tagja a Roma Koordinációs Tanácsnak, valamint az Igazságügyi Minisztérium Emberi Jogi Kerekasztalának (Romaügyekkel Foglalkozó Tematikus Munkacsoport), illetve az Emberi Erőforrások Minisztériumának együttműködő partnere.

A Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület 2005 nyarán alakult, azzal a céllal, hogy a magyarországi romák társadalmi integrációját, elsősorban a kulturális értékeik bemutatásával, elősegítse. Az alapítók elsősorban hagyományőrzés, tehetségkutatás, kulturális rendezvények szervezése céljából fogtak össze, de az Alapszabály szerinti tevékenység ennél szélesebb körű volt, gondolva arra, hogy egy olyan szervezetet hoznak létre, amely folyamatosan fejlődik, tényleges tevékenységét folyamatosan bővíti.

2012-től Jakus László látja el az elnöki feladatokat, az egyesület jelenleg érdekképviseleti, érdekvédelmi és kulturális társadalmi szervezetként működik. A szervezet kiemelt működési céljai közé tartozik a magyarországi roma kultúra népszerűsítése, a hátrányos helyzetű roma emberek segítése, roma tehetségek felkutatása és támogatása, a roma hagyományőrzés elősegítése illetve segítségnyújtás az oktatásban hátrányt szenvedett roma fiataloknak.

A Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület sokrétű tapasztalattal rendelkezik a roma szervezetekkel való kapcsolattartás terén, így fontos feladatának tekinti egy roma szervezetekből álló hálózatnak a létrehozását, valamint a cigány közösségek és szervezetek segítését, együttműködésének generálását.

Az Egyesület 2010 óta pályázik Európai Uniós forrásokra, amelyek keretében mind területi lefedettségében, mind tevékenységében hatalmasat nőtt a szervezet. Oktatási, foglalkoztatási, egészségügyi, környezetvédelmi, érdekképviseleti projektek megvalósításával, alternatív roma integrációs programok tervezésével, megvalósításával az ország több járásában, településén sikerült a hátrányos helyzetű embereket (köztük nagy részben romákat) segíteni. A szervezet hatalmas szakmai potenciált halmozott fel a projektekben együttműködő szakemberek segítségével, illetve az együttműködő önkormányzatok, önkormányzati, állami intézmények, szervek, civil szervezetek, önkéntesek, valamint a tagság segítségével nagyon nagy és mély társadalmi beágyazottságnak örvend.

Az Egyesület 2007-ben Győr Város Kisebbségekért díját vehette át, a szervezet akkori elnöke (Bogdán Piroska) pedig 2011-ben megkapta a Miniszterelnöktől a Kisebbségekért díjat. 

Ha bármilyen kérdése felmerülne az Egyesületünkkel kapcsolatban, az Elérhetőségeink bármelyikén keressen bennünket! 

Ajánlom figyelmébe a szervezet Facebook oldalát.

Tisztelettel:
Jakus László elnök